Golvläggning i villa eller radhus

Ett nytt golv i ett eller flera rum i huset ger dig ett mer trivsamt hem, gör det skönare att gå runt hemma, och ökar värdet på din bostad. Nya golv kan också minska ljudet i bostaden. 

De flesta typer av golv gör sig bra i en villa eller ett radhus. Det som avgör vilket golv ni bör välja är era önskemål och behov, husets ålder och stil samt er livsstil. Kommer golvet att utsättas för mycket slitage? Har ni barn, och i vilken ålder? Det är sådana saker ni bör fundera över när ni ska välja golvmaterial.

Att lägga ett nytt golv är mer komplicerat än det vid första anblick kan verka. Det gäller inte minst i villor, där olika golvmaterial ofta möts. I äldre hus är det vanligt att lägga golv i husets längdriktning, eftersom golvbjälkarna löper åt andra hållet. Att lägga golvet i längdriktningen gör också att rummet upplevs som längre, samt att golvet står emot slitage bättre. Av dessa skäl är det allra vanligaste att lägga golvet på detta sätt i äldre hus. I nyare hus, där grunden är en gjuten platta, kan golvet läggas i vilken riktning som helst. Av ovan nämnda skäl väljer dock de flesta att lägga golvet i längdriktningen.

Med vår långa och gedigna erfarenhet av golvläggning har vi koll på detta, och mer därtill när det kommer till att lägga golv i radhus och småhus. 

Golvläggning i källaren

Ett sätt att utöka boytan i en villa eller i ett radhus, utan att bygga ut eller höja taket, är att inreda källaren till bostadsyta. Det är dock inte så enkelt som att bara lägga in ett golv och tapetsera väggarna. En källare har speciella egenskaper, och det är viktigt att ta hänsyn till dessa, något som vi är experter på. 

Fukt från husgrunden vandrar upp genom betongplattan, och om den stoppas av ett tätt golv går den upp genom väggarna istället, vilket inte är bra. Källaren är också svalare och kyligare än resten av huset. 

Det finns två typer av golv som kan läggas direkt på betongplattan i en källare: klinker och textilgolv. Till skillnad från golv av trä, plast eller linoleum släpper dessa golv igenom fukt – de andas. Textilgolv som heltäcknings- eller nålfiltsmattor är enklast och billigast att lägga, och sköna att gå på. Klinker är kallare, men också mer hållbart.

Trägolv i källaren

Det kan gå att lägga trägolv även i en källare, men om du vill göra detta ska du första låta en besiktningsman inspektera källaren. Om besiktningsmannen ger sitt godkännande kan vi lägga trägolv i din källare. Som underlag lägger vi då en luftspaltbildande matta, som gör att fukten kan ta sig längs golvet, och upp genom en springa mellan golvet och väggen. Det finns också mattor med en ventilerande sockel, som släpper ut fukten.

Oavsett om du vill lägga ett parkettgolv i källaren, eller en plastmatta i ett annat rum i ditt hus, är du välkommen att kontakta oss. Vi kan alltid lägga ett golv som motsvarar dina behov och önskemål.

 

Golvläggning i villa

 

Kontakta oss!

  • Dra filer hit eller
    Max filstorlek: 200 MB.
    • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.